Uwaga
Serwis Wedalia jest portalem tematycznym prowadzonym przez Grupę Wedamedia. Aby zostać wedapedystą, czyli Użytkownikiem z prawem do tworzenia i edycji artykułów, wystarczy zarejestrować się na tej witrynie poprzez złożenie wniosku o utworzenie konta, co można zrobić tutaj. Liczymy na Waszą pomoc oraz wsparcie merytoryczne przy rozwoju także naszych innych serwisów tematycznych.

Książka kucharska/Ciasto (293)

Z Wikibooks, biblioteki wolnych podręczników.
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Składniki

KRUCHE CIASTO

   mąka pszenna – 150 g
   sól – 1 szczypta
   cukier puder – 50 g
   mielone migdały – 50 g
   chłodne masło – 100 g
   żółtka jajek – 2 szt.
   kwaśna śmietana – 1-2 łyżki
   konfitury z płatków róży – 3 łyżki

MUS Z PIECZONYCH JABŁEK

   jabłka – 500 g
   cukier trzcinowy – 100 g
   cynamon – 3 szczypty
   żelatyna – 6 g
   woda – 30 ml
   jogurt naturalny – 120 ml

DEKORACJA

   duże czerwone jabłka – 3 szt.
   zielone jabłka – 2 szt.
   cukier puder



Przygotowanie

Krok 1: ZAGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz zmielone migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.

Gdy już będzie drobno posiekane, dodajemy żółtka i łyżkę śmietany. Ponownie siekamy ciasto, a następnie zagniatamy je rękoma. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć — dodajemy więcej śmietany.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 40-50 minut. Krok 2: WAŁKUJEMY I PIECZEMY CIASTO

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy wierzch widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.

Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 16-20 minut, aż ciasto uzyska ładny złoty kolor. Studzimy ciasto i wykładamy na nie konfiturę z płatków róży. Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWY

Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części i wykrawamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem i dodajemy do jabłek. Układamy owoce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 30 minut. Studzimy i miksujemy.

Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Dodajemy do musu i dokładnie mieszamy. Dolewamy jogurt. Mus wykładamy na spód posmarowany konfiturą. Wstawiamy całość do lodówki, aż mus się zestali. Krok 4: DEKORUJEMY TARTĘ

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plastry. Plastry zwijamy w różyczki, które układamy na schłodzonym musie. Tworzymy ładną kompozycję z zielonych i czerwonych jabłek. Oprószamy całość cukrem pudrem.

Jeżeli jabłka będą bardzo kruche i nie będą chciały się zwijać w kształt różyczek, zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej plasterki na 30-40 sekund. Następnie przekładamy je do miski z zimną wodą i kostkami lodu, po chwili wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym.